Bläddra gärna i bildgalleriet

(som du hittar nederst på sidan)

Uppdaterat 2023-02-01

När det gäller bär så tål det väl att upprepas att våra är obesprutade såklart.

Särskilt jordgubbar, är känsliga för angrepp och det är otroligt tråkigt när jordgubbsskörden blir misslyckad, vilket hände med våra år 2020. Men hellre inga jordgubbar än besprutade, resonerar vi, och försöker hitta nya trick för att odla de bästa, godaste, nyttigaste bären på ett naturligt sätt.

Bär

20200608_132222.jpg

Förädlingar

Alltsomoftast har vi överskott av någon råvara, då gör vi förädlingar. Två av våra medarbetare, Emily och Björn är utbildade kockar. Det i kombination med alla fina råvaror, gör att våra förädlingar har höjd! Här finns oändliga möjligheter att tillverka goda, spännande grejer på burkar och flaskor.

Ärlighet och transparens är viktigt för oss i allt vi gör, inte minst när det gäller förädling. Enligt märkningsregler är det tillåtet, tro’t eller ej, att kalla t ex en sylt för egen om man gjort den själv även om huvudråvaran är importerad. Då borde det betyda att om man, som vi, gör förädlingar själv på egna råvaror så är produkten egen-egen.

Brickor med grönsaksmönster

Av gårdens alla vackra grönsaker som fastnat på foton, skapar Mija/Bondmoran mönster i photoshop. Dessa mönster förvandlas till fantasifulla och dekorativa serveringsbrickor och grytunderlägg.

Produkterna är miljöriktigt och hantverksmässigt tillverkade av Formpress på Öland. De är gjorda av björkfaner och håller högsta kvalitet!

Det finns liksom inget sätt att skriva om alla våra sorters grönsaker utan att det blir ett långtråkigt rabblande.

Kolla gärna i bildgalleriet nederst på denna sida, så får du nog en hyfsad uppfattning om vad vi grejar med.

20200730_100153.jpg

Grönsaker

Blommor är alltid lika trevligt, vare sig de är ätliga eller ej.

Exempel på ätliga blommor i vårt sortiment är gurkört, krasse, tagetes mm. Vi odlar även en specialsort av squash som ger extra goda blommor.

Olika prydnadsblommor kan man hitta i Gårdsbutiken. Blåklint till midsommardukningen. Solrosor, gladiolus, zinnia och färgglada astrar. Kålrosorna är också en kär favorit. Och torkade eterneller och risp etc…

På försommaren har vi en del utplanteringsblommor i kruka som vi drivit upp; pelargoner, lobelia, gazania, svartöga etc…

Blommor

Vad menar vi då med det? Är inte all honung unik?

Jorå, mer eller mindre. Men som odlare har man mycket större möjlighet att planera och styra bina till att flyga på spännande dragväxter som ger honungen mer komplexa smaker.

Under fliken Biodling kan du läsa mer om hur vi tänker och gör.

20200724_140242.jpg

Unik honung

Frukt

Fruktträdgården är relativt ung och består av totalt ca 1500 träd. Sorterna är valda utifrån att de är lätta att odla naturligt (utan att bespruta);

Aroma, Rubinola, Filippa, Cox Orange, Santana, Åkerö, Ingrid Marie, Belle de Boskop och röd Gravenstein.

En del av äpplena säljs som ät-äpplen i gårdsbutiken och en del pressas till must i rena sorter. Otroligt vilken skillnad det är på de olika smakerna!

Dessutom har vi Paradisäpplen som är bra för pollinering och goda att använda i förädlingar såsom gele, glögg mm.